Menu strony

     Strona główna
     Mapa strony
     Kontakt
      wiktorzajkiewicz@post.pl

    Zwierzyna łowna

     Łoś
     Jeleń
     Tchórz
     Daniel
     Sarna
     Muflon
     Dzik
     Lis
     Borsuk
     Jenot
     Kuna
     Norka amerykańska
     Zając szarak
     Dziki królik
     Jarząbek
     Bażant
     Kuropatwa
     Czapla
     Słonka
     Łyska
     Dzika gęś
     Dziki gołąb

    Psy myśliwskie

     Beagle
     Terier
     Golden Retriever
     Jamnik
     Pies gończy
     Pointer
     Seter irlandzki
     Springer Spaniel
     Wyżeł niemiecki

    Potrawy z dziczyzny

     Potrawy z jelenia
     Potrawy z zająca
     Potrawy z ptactwa
     Potrawy z dzika

    Inne

     Głos myśliwego
     Łowiectwo
     Polowanie
     Broń myśliwska
     Rozwój psów myśliwskich
     Buty dla myśliwych
     Radiotelefony Hytera
     Fazy księżyca
     Ochrona zwierzyny
     Obwód łowiecki
     marcinromanski.com
     Strzelectwo myśliwskie
     Artykuły
     Astma Łódź
     Testy - pytania egz.
     Humor myśliwski
     Galeria

    Wartościowe strony

     Żeglarstwo - porady
     www.oponyuzywane.pl
     Opony ciężarowe - sklep



JENOT

Jenot z budowy podobny jest do szopa, z tym że ma bardziej puszystą sierść, siwobrązową lub srebnosiwą. Pochodzi z Chin i Japonii i dlatego bywa nazywany japońskim lisem. Jego rejon bytowania około 1955 r. przesunął się przez zachodnią część Białorusi i dalej na zachód. Jenot ma krótki, krępy, nogi krótkie, na grzbiecie sierść ciemniejszą, dolna część głowy i spód szyi czarny, bokobrody żółtawe z włosem do 12 cm, uszy małe, prawie ukryte w futrze, na zewnątrznej stronie czarnobrązowe, ogon puszysty.

Jenot jest mniejszy od lisa; ma długość 60-70 cm, ogon 12-15 cm, wysokość 20-25 cm, masa 6-10 kg.

Jenot żyje w wilgotnych lasach liściastych i mieszanych z gęstym podszyciem, w pobliżu zbiorników wodnych z zaroślami. Prowadzi nocne życie, w dzień śpi. Mieszka w norach lisich lub borsuczych i we wnękach wiatrołomów. W zimie wypoczywa w ukryciu, ale nie jest to właściwy sen zimowy.

Jenot jest wszystkożerny. Zjada jagody, owoce, myszy, ptaki, drobne ssaki, jaja, żaby, owady, ptaki wodne, a także ryby, gdyż potrafi nurkować.

Ruja jenotów odbywa się w lutym i marcu, a ciąża trwa 2 miesiące. Samica rodzi 6-8 szczeniaków, które otwierają oczy po 10 dniach. Przez 2 miesiące żyją mlekiem matki, a następnie karmą przynoszą przez nią. Na samodzielne łowy wychodzą po 5-6 miesiącach.

Polowanie
Jenoty występują nielicznie w naszych łowiskach i dlatego ich odstrzał jest raczej przypadkowy na jesienno-zimowym polowaniu. Na jenoty wolno polować od 1 sierpnia do 31 marca, a tam gdzie występuje głuszec lub cietrzew przez cały rok.